Boeiende presentaties geven

5 kneepjes van het vak

 

Kneepje 1. Gebruik de ruimte
Heb je veel ruimte om je presentatie te geven? Bijvoorbeeld een podium of een grote zaal? Maak er dan gebruik van! Blijft niet star op 1 plek staan. Loop op en neer. En loop de groep in als je een u-vormopstelling hebt. Doe het wel zo dat je jezelf er prettig bij voelt.

 

Kneepje 2. Spreek vooraf met je publiek
Zorg dat je vooraf een paar mensen in het publiek spreekt. Dat maakt je rustiger. Bovendien heb je dan een paar ankerpunten in de zaal. Je kunt mensen zelfs vooraf vragen om af en toe een vraag te stellen. Daarmee regel je interactie.

 

Kneepje 3. Herhaal de vraag
Stelt iemand in het publiek een vraag? Herhaal deze dan. Vaak hebben andere mensen in het publiek de vraag namelijk gemist. Bovendien geef je jezelf door de vraag te herhalen de kans om nog even na te denken over het antwoord. Controleer nadat je het antwoord hebt gegeven of de vraagsteller er tevreden mee is.

 

Kneepje 4. Gebruik PowerPoint alleen als ondersteuning
Er zijn te veel presentatoren die een PowerPointpresentatie van 200 slides gebruiken om hun verhaal te doen. Dat is geen presenteren, dat is oplezen. Zorg dat je het aantal slides beperkt. En dat iedere slide jouw verhaal ondersteunt, in plaats van andersom.

 

Kneepje 5. Gebruik basisuitspraken
Een basisuitspraak is een zin die de rest van de informatie inleidt. Gebruik basisuitspraken in je presentatie en op je slides.

Je hebt:

Stellende basisuitspraken:              'U krijgt een beter bedrijf als u deze software gebruikt’.
Structurerende basisuitspraken:     'Er zijn 3 redenen waarom u deze software moet gebruiken’.
Prikkelende basisuitspraken:          'U bent morgen niet meer nodig'.

 

Gelukkig hoef je niet in alle kneepjes even goed te zijn

Het ene kneepje compenseert het andere kneepje namelijk.

 

Stel: je hebt een saaie, vlakke stem …

Daardoor wordt je presentatie minder boeiend. Maar het is nogal lastig om je stem te verbeteren. Dus is het belangrijk om je saaie stem te compenseren met iets anders wat je presentatie leuker maakt. Bijvoorbeeld door de ruimte bewegen of anekdotes vertellen. 


Wij helpen mensen al jaren met het verbeteren van hun presentatievaardigheden

En dat doen we niet door ze te wijzen op wat ze fout doen, maar door hun sterke kanten verder te ontwikkelen. Dat is een hele effectieve methode. Want het verbeteren van waar iemand goed in is, is zoveel gemakkelijker dan het afleren van gewoontes.

Benieuwd naar onze training Presenteren? Klik hier.  


Reacties (0)


Geef een reactie


(dit bewijst dat u een mens bent en geen robot)
* Verplichte velden