Ik ben helemaal niet creatief! Dus loop ik vast als ik weer een artikel moet schrijven.

Zo saai. Zo voorspelbaar. Zo niet leuk voor de lezer.

En hangt de deadline als een loden last om mijn nek.

 

Herkenbaar? Geen zorgen, met wat eenvoudige tips schrijft u al een artikel dat de lezers tot aan de laatste letter verslinden. Grijp de lezer bij zijn strot en sleur de lezer naar binnen. Hoe boeiend en begrijpelijk uw artikel ook is: u heeft er niets aan als de lezer het niet leest. Dus moet u die lezer eerst vangen en uw artikel binnen sleuren. En dat vraagt om meer lef dan gebruikelijk.

 

Lef is een spraakmakende kop

Zoek de twist in uw artikel, blaas die op en maak er uw kop van. Schroom niet een quote als kop te kiezen. Het chapeau (de onderkop) zorgt wel voor de nuance. Bijvoorbeeld:

 

Kop: Ik heb slecht nieuws: ik neem ontslag ...

Chapeau: Zo staat op maandagochtend een collega aan uw bureau. Het is één van uw high potentials. Het laatste wat u wilt is dat diegene weggaat.

 

Kop: Raadsleden zijn lui en kunnen niet lezen!

Chapeau: De drukke baan, alle verantwoordelijkheden, de stápels stukken die ze door moeten lezen. Geen wonder dat een raadslid niet ieder voorstel van A tot Z uitpluist.

 

Lef is die ene foto ...

Trek de aandacht van uw lezer. Heel even, heel hard. Doe dit met een goede foto en gebruik dat moment met een bijschrift dat de lezer de tekst in jaagt.

 

Lef is een verpakking die adembenemend is

Het gaat over mensen. En mensen zijn benieuwd naar mensen. Naar hun dramatiek. Hun gevoel. Hun realiteit. Introduceer dus mensen in je artikel. Die de cijfers een menselijk gezicht geven. Durf eens iets van jezelf als schrijver te laten zien. Je diepste emotie. Want dat bindt de lezer.

 

Wat wil uw lezer?

Ik wil lezen over dingen die ik herken. Over mensen die mij boeien.

U zult dus op uw knieën moeten. Om uw informatie zo te verpakken dat de lezer die herkent en begrijpt. Schrijf niet zoals ú het kwijt wilt maar schrijf zoals de lezer het wil lezen. Kruip daarvoor in de huid van uw lezer.

 

Ik wil lezen in een taal die de mijne is. In woorden die ik zelf ook gebruik. In zinnen die me niet moe maken. Dus ...

... niet inzake maar over

... niet krachtens maar door

... niet aangezien maar omdat

 

Daarom, beste schrijver, met je grote woordenschat. Kom van je troon. En schrijf zo simpel als de lezer wil.

 


Reacties (0)


Geef een reactie


(dit bewijst dat u een mens bent en geen robot)
* Verplichte velden