Daar zit u dan. Als een bang konijntje te wachten tot ze uw naam noemen. Want dan is het uw beurt. Dan moet u naar voren lopen. Voor de groep staan. En spreken. Luid en duidelijk. En zorgen dat de aandacht van het publiek niet verslapt. De handjes worden al klammer ... Spreken in het openbaar staat in de top 3 van grootste angsten. Maar waarom eigenlijk? We laten u graag zien hoe u het uzelf makkelijker kunt maken.

 

U bent de baas
Spreken voor een groep mensen kan spannend zijn. Een kleine geruststelling: u bent niet de enige. Ontspan. Ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Laat zien dat u de baas bent. Maak oogcontact. U bent de expert in uw verhaal. U gaat dit groepje eens goed vertellen hoe het in elkaar steekt.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk
Oké, het is uw beurt. De presentatie. Drie tips die u daarbij helpen:

  1. Zorg allereerst dat u goed voorbereid bent. Wie is de doelgroep? Wat willen ze weten? Neem aantekeningen mee op een blaadje. Mocht u wat vergeten of niet meer uit uw woorden komen, dan kunt u even spieken.
  2. Begin met een leuke inleiding. Vertel bijvoorbeeld een grappige anekdote. Of stel het publiek een vraag. Dan is de aandacht meteen verplaatst naar iemand anders. En kunt u nog een keer rustig ademhalen.
  3. In de kern van uw presentatie begint u met de belangrijkste boodschap. Nu is de aandacht nog het scherpst. Zorg vervolgens voor goede argumenten die uw standpunt onderbouwen. Een aantal tegenargumenten? Durf ze gerust te benoemen. Maar haal ze daarna onderuit.

Tot slot: smijt het eruit
Hoe sluit u de presentatie goed af? Vat eerst uw presentatie even kort samen. Trek op basis daarvan een conclusie. Tot slot is het leuk om af te sluiten met een uitsmijter. Een pakkende one liner, die het publiek niet snel zal vergeten. Natuurlijk kunt u het publiek ook nog de mogelijkheid geven om vragen te stellen.

 


Reacties (0)


Geef een reactie


(dit bewijst dat u een mens bent en geen robot)
* Verplichte velden