Verhalen fabriceren én op papier produceren

Storywriting

 

Als je je publiek, je collega’s, je managementteam of je klanten wilt raken in ’t hart. En hen in beweging wilt brengen. Dan is een standaard presentatie niet genoeg. Iedereen weet inmiddels dat daar meer voor nodig is. Storytelling om precies te zijn.

 

Want met een verhaal breng je abstracte thema’s tot leven. En gaat het ineens over echte personen. En spreken platte feiten ineens tot de verbeelding.  

 

Zo’n verhaal verzinnen lukt je denk ik wel. Zo niet, lees dan ons boekje ‘what’s your story?’.

In 16 concrete stappen maak jij jouw verhaal. Je vindt het boekje hier.

 

Maar heb je dat verhaal eenmaal in je hoofd? Hoe krijg je het vervolgens goed op papier?

Echte schrijfregels bestaan daar niet voor. Maar ik kan je wel schrijftips geven. Hieronder vind je er 10 om jouw lezer in ’t hart te raken!

 

Schrijftip 1: begin gewoon.

De enige manier om een verhaal te schrijven is door woorden op papier te zetten. Niet jarenlang mijmeren over die briljante openingszin, gewoon beginnen. Voor mij werkt het goed om tijd af te bakenen. Daar houd ik mezelf aan, ook als ik geen zin heb. Discipline is belangrijker dan inspiratie. Of vervang de uren voor de televisie door schrijfuren. Veel mensen hebben dan opeens tijd voor een omvangrijk oeuvre.

 

Schrijftip 2: stop met het zoeken naar avontuur.

Een geruststelling: je hoeft niet groots te leven om groots te schrijven. ‘Echt gebeurd’ is geen garantie voor een goed verhaal. Meestal juist niet zelfs. De werkelijkheid is absurder en toevalliger dan de romanwerkelijkheid. “Het gaat om wat je achterlaat op papier,” zei schrijfster Zadie Smith in een interview.

 

Schrijftip 3: leer van anderen.

Gelukkig zijn er al een paar boeken geschreven. Leer daarvan. Herlees scènes die je goed of juist slecht vindt. Welke keuzes maakte de schrijver? Wat mij heeft geholpen: sla een willekeurige bladzijde open uit een favoriet boek. Schrijf een paar zinnen over, sla dan het boek dicht en schrijf door. Opeens schrijf je met een andere stem. Zo leer je wat je zelf anders doet.

 

Schrijftip 4: schrap clichés.

Dromen, onweersbuien of vastgebonden vrouwen in een druppelende kelder … Pas op voor clichés en de makkelijkste weg. Als je een vastgebonden vrouw nodig hebt om mee te beginnen, dan schort er iets aan de opbouw. Dromen zijn een goedkoop trucje om iets vaags over het innerlijk te vertellen. Echt spannende scènes hebben geen onweersbuien nodig, maar doen het ook uitstekend bij een zonnetje.

 

Schrijftip 5: ontstijg het alledaagse.

Als schrijver is je instrumentarium beperkt: 26 letters. Probeer daar echter alles uit te halen wat erin zit. Ontdek je eigen stijl. Een nieuw boek moet onderscheidend zijn van alle andere. In het laatste boek van Tommy Wieringa las ik bijvoorbeeld de zin: ‘Zijn schouders zijn een kleerhanger voor het trainingsjasje dat hij draagt.’ Kijk, dan doe je iets met taal.

 

Schrijftip 6: bezoek musea.

Veel kunstenaars zijn meesters in het kiezen van hét dramatische moment. Je wordt als bezoeker het schilderij ingetrokken. Zo werkt het ook met een goed verhaal. Beschrijf juist die schilderij- of fotomomenten. Bij mij thuis hangt een foto van fotografenkoppel Formento & Formento. Die foto is de weergave van een prachtige roman.

 

Schrijftip 7. omarm ontevredenheid.

Vergis je niet: schrijven is vaak frustrerend. Het is belangrijk om die frustratie om te zetten in creativiteit. Frustratie laat je namelijk zien waar de pijnpunten zitten in je verhaal. Juist daar zit de kans om het nog beter te doen. Accepteer dat je nooit helemaal tevreden bent. Alleen slechte schrijvers denken dat hun werk heel goed is.

 

Schrijftip 8: gebruik nooit de woorden ‘letterlijk’ en ‘figuurlijk’.

Allereerst omdat ze lelijk zijn. Daarnaast heb je ze niet nodig, omdat je daarmee uitlegt wat je net hebt beschreven. Tot slot omdat veel mensen ze verkeerd gebruiken. Een kamer waarin de muren letterlijk op je afkomen is hoogst onwaarschijnlijk. Of je moet op de set van een horrorfilm beland zijn.

 

Schrijftip 9: ga wandelen of fietsen.

Alcohol of eenzame opsluiting maakt je geen goede schrijver. Beweging wel. Als ik niet meer weet hoe het verder moet, ga ik wandelen of fietsen. Dan krijg ik altijd een nieuw licht op mijn verhaal. Wat ook werkt: schrijf aan het einde van je schrijfdag alvast de eerste zin van de volgende scène. Dan hoef je nooit met een leeg vel te beginnen.

 

Schrijftip 10: ontdek je eigen regels.

Niemand kan je vertellen hoe je een goed verhaal schrijft. Iedereen doet het anders. Geniet, houd vol en blijf kritisch op je eigen werk. Schrijven is niet veel anders dan het ontdekken van je eigen stijl, iedere zin opnieuw.

 

 


Reacties (2)

 1. Yvon:
  18 januari 2017 om 13:01

  Hier krijg ik energie van en ik heb me voorgenomen om het nu eindelijk eens te doen!

 2. Saskia Huisman:
  10 maart 2017 om 07:07

  Beste Stan,
  Dankjewel voor het delen. Ik ben altijd blij met jouw artikelen.
  Hartelijke groet
  Saskia


Geef een reactie


(dit bewijst dat u een mens bent en geen robot)
* Verplichte velden