We worden allemaal uitgekleed

 

U zou geholpen kunnen worden. Waarmee? Nou, met die werkwoorden. Kijk nog eens naar de eerste zin. Hoeveel woorden zijn werkwoorden? Juist ja, alle woorden behalve het woordje ‘u’. Eigenlijk is de zin een massa aan overbodige werkwoorden. En dat is helemaal niet nodig. Kijk maar!


Die gekke Nederlandse taal

Het Nederlands is een van de weinige talen waar u zo veel werkwoorden achter elkaar kunt plakken. Grappig om er eens op te letten. U zult zich verbazen hoe normaal we dat vinden. En hoe raar dat moet klinken voor mensen die de Nederlandse taal onder de knie proberen te krijgen.

 

Tip 1: schrijf actief

Hoe? Door werkwoorden zoals ‘worden’ weg te laten. U maakt dan meteen duidelijk wie iets doet. ‘Worden’ maakt de zin namelijk nogal vaag. ‘Even geduld, u wordt zo geholpen’. Fijn, maar door wie dan? Schrijf liever: ‘Ik help u zo’.

 

Tip 2: kleed de zin uit

Schrijven is schrappen. Dat geldt dus ook voor de werkwoorden. Bedenk welk werkwoord u echt nodig heeft. Woorden als ‘kunnen’, ‘zullen’ en ‘mogen’ zijn vaak helemaal niet nodig. Beperk u tot de kern van de boodschap. Dan is de kans groter dat de lezer de boodschap begrijpt. Zou u me veel succes willen wensen? Nee, dat zou ik niet willen doen. Ik wens u gewoon: veel succes!


Reacties (0)


Geef een reactie


(dit bewijst dat u een mens bent en geen robot)
* Verplichte velden